Foto: Ton Smilde Photography

Individueel

Vanaf juni begonnen de wedstrijden weer. Het eerste toernooi was het SIS 3CC Survival toernooi. Een nieuw format met vier spelers aan tafel in het nieuwe SIS Billiards Experience Center. Na een goed toernooi behaalde ik de finale, waarin ik 2e werd achter Nederlandse topper Jean van Erp. Dus tweede in een toernooi met de Nederlandse top, meteen een goed resultaat, eigenlijk mijn beste tot nu toe!

Een week later behaalde ik mijn eerste driebanden titel bij de senioren. Het NK Excellentieklasse is het NK voor de spelers 17-32 van de ranglijst, en die wist ik te winnen! Met een finale in 20 beurten en dus ook mijn eerste wedstrijd van 2.000 gemiddeld. Dus de eerste twee toernooien na de lange pauze waren meteen een succes, waarbij ook mijn gemiddelde in deze toernooien hoger was dan ooit.

Vanaf eind augustus begon het seizoen 2021-2022. Als eerste met een Grand Prix in Capelle. De lijn die ik met de eerste twee toernooien had ingezet, kon ik doortrekken. Mijn beste resultaat tot nu toe in de Grand Prix – cyclus was het behalen van de laatste 16. Het resultaat bij deze eerste Grand Prix was de ½ finale! Dus bij de beste 4 van Nederland! Uiteindelijk verloor ik van Jeffrey Jorissen, die op zijn beurt de finale verloor van Dick Jaspers. In oktober volgde de volgende Grand Prix, in Rosmalen. Wederom wist ik mij te plaatsen voor het hoofdtoernooi, waar ik voor het eerst tegen mijn trainer Raimond Burgman kwam te staan. Toch bijzonder om in een wedstrijd tegen elkaar te spelen, na zoveel trainingswedstrijden. Ondanks de spanning, speelde ik nog een goede wedstrijd ook, en wist ik de wedstrijd te winnen. Ik bleef zelfs ongeslagen in de poule en ging wederom naar de laatste 16. Het eindstation in deze Grand Prix was uiteindelijk de kwartfinale, tegen de latere finalist Jean-Paul de Bruijn. Die verloor de finale van opnieuw de winnaar Dick Jaspers.

Hoogtepunt 1: Geplaatst voor NK Driebanden

Hoogtepunt is toch wel dat ik over deze 2 toernooien 3e op de ranglijst sta en daarmee zeker ben van de top-16 van Nederland. Dit betekent dat ik mij voor het eerst geplaatst heb voor het Nederlands Kampioenschap Driebanden! Die wordt gehouden van 26-30 april 2022 in Berlicum, dus zet die maar in de agenda 😉

Hoogtepunt 2: Deelname Hoofdtoernooi World Cup Driebanden

En dan een ander hoogtepunt: in november heb ik mijn debuut mogen maken in een hoofdtoernooi van de mondiale World Cup Cyclus. En op televisie. Jumbo en de organisatie van de World Cup in Veghel steunen mij door de wildcard voor dit toernooi aan mij te geven. Een fantastisch bericht. Maar ook spannend, want dit is het hoogste podium wat er is binnen het biljarten. Een nieuwe outfit is aangeschaft (polo met lange mouwen) en het hotel was geregeld, dus ik ging woensdag 10 november richting Veghel. Woensdagavond nog even inspelen, tussen de grote namen die ik alleen van Kozoom / tv ken. Die heb ik nu dus ook in het echt leren kennen. Donderdagochtend 11 november mocht ik drie wedstrijden spelen tegen de mondiale wereldtop. Als eerste tegen de nr. 14 geplaatste speler en enige Koreaanse wereldkampioen ooit: Sung-Won Choi. Een nerveus begin zorgde voor een flinke achterstand, maar na een serie van 11 (evenaring van mijn hoogste serie ooit) begon ik lekker te spelen. Toch maakte hij sterk uit met een serie van 8 en was de eindstand 29-40 in 22 beurten, dus al met al geen slechte wedstrijd. Toen tegen de Spaanse Jose-Maria Mas. En jawel, na een goede wedstrijd, die gelijk opging, won ik deze gewoon! Met 40-36 in 24 beurten, wederom een mooie wedstrijd. Daarna mocht ik mij verplaatsen naar centercourt en de tv-tafel, voor de wedstrijd tegen nr. 3 van de wereld Eddy Merckx. Na wederom een weifelend begin en een achterstand, liet Merckx was kansen liggen en kreeg ik de kans terug te komen in de wedstrijd. Uiteindelijk wist ik zelfs op 39 te komen, maar speelde ik de laatste bal helaas volledig in de klos en maakte Merckx de wedstijd uit: 39-40 (29). Die bal in de klos speelde, bleek later in de training met Burgman, te diep in mijn bal. Iets hoger en er was geen klos. Weer wat geleerd…. En ik had ook nog een time-out die ik kon gebruiken, dus toch een leerzaam moment. En een prachtige ervaring, ik had toch de mogelijkheid tegen één van de beste biljarters van de wereld.

Teams

Ondertussen zijn ook de teamcompetities in Nederland en België gestart. Er zijn geen veranderingen in de teams geweest. Ik ben alleen opgeschoven naar “bord drie” in België, met S.T.Z. Zundert ben ik nog vierde man. Met S.T.Z. zijn we de winterstop ingegaan als nummer 3 op de ranglijst. Een onwijs mooi resultaat! Met de Witte Molen staan we 7e en daarmee zeer stevig in de middenmoot. Het verschil met de lagere teams is gemaakt en er is aansluiting bij de hoger gekwalificeerde teams. Dus een mooie eerste seizoenshelft met de twee teams.