Europese Titel voor DBC Bochum

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu Europese Titel voor DBC Bochum

PRAAG – Het team van het Duitse Bochum, met Ludger Havlik (48), Thomas Nockemann (45) en het 20-jarige Nederlandse toptalent Sam van Etten, heeft voor het eerst in de achtjarige historie van de Europacup voor klassieke clubteams de gouden medaille veroverd. De vreugde na de overwinning in de finale tegen het Franse Ronchin (4-2) was tot ver buiten de biljartzaal te horen. Ludger Havlik, de routinier, liet na afloop zingende supporters horen. Sam van Etten vertelde: ,,We hebben heel wat Duitse supporters meegenomen en mijn twee opa’s en mijn oma waren ook meegereisd. De sfeer na de winst was echt geweldig.”

Het Duitse team, dat in alle acht edities heeft meegedaan in de Europacup, werd drie keer tweede en kon nu eindelijk de kroon op het werk zetten. De twee Duitsers, Havlik en Nockemann, zijn de boegbeelden van het team. Sam van Etten kwam drie jaar geleden en speelde zijn derde Europacup. Hij was de onbetwiste uitblinker van het team met kaderpartijen (47/2) in twe keer één beurt, één keer twee en in de finale winst in drie beurten. Dat bracht hem op een totaal gemiddelde van 142.

Het thuisteam van Vitkov Praag, dat de cup twee jaar op rij won, werd door Bochum onttroond in de halve finale. Sam van Etten won in één beurt van Eddy Leppens (250-0) en Thomas Nockemann versloeg Marek Faus met 200-94 in 5 beurten met een serie van 156. Dick Jaspers, die als debutant voor Vitkov Praag een voortreffelijk toernooi speelde in de spelsoort bandstoten, was de enige winnaar voor Vitkov in de halve finale door Ludger Havlik te verslaan met 120-26 in zeven beurten.

De Franse tweekamp tussen Ronchin en Soissons in de andere halve finale was een enerverende wedstrijd. Jean Francois Florent (Ronchin) won in het 71/2 van Esteve Mata (200-192 in 5), Bernard Villiers (Ronchin) van Alain Remond (120-76 in 13) en de partij tussen Brahim Djoubri en Olivier Careaux eindigde in remise: 250-250 in 9.

Sam van Etten: ,,Het was natuurlijk verrassend dat wij in de laatste poulewedstrijd verloren van Ronchin en daardoor al in de halve finale tegenover Vitkov Praag stonden. Maar achteraf was dat niet zo slecht, we hebben ons prima hersteld. Voor mij was het een ideaal scenario tegen Eddy Leppens. Hij miste de acquit, ik moest eerst een paar moeilijke posities oplossen, maar kreeg ze daarna goed op de lijn. Ik kwam nog één keer in de problemen, rond de 200e, maar kon het uiteindelijk toch in één beurt afmaken.”

De jonge Nederlander, die op het komende Europees kampioenschap voor het laatst als junior speelt, was in de finale weer superieur tegen Brahim Djoubri. Hij miste nog wel een keer op 212 en zelfs in de tweede beurt ook nog op één carambole van het einde, maar Djoubri kon hem niet bedreigen. Ludger Havliuk verloor het bandstoten van Bernard Villiers (die ongeslagen bleef) met 120-35 en een slotserie van 78.

Maar toen Thomas Nockemann in de tweede beurt uitspeelde tegen Jean Francois Florent (series van 90 en 110), kwam het alleen nog op de nabeurten van de twee Franse kaderspelers aan. Djoubri miste op 89, Florent op 58, waarna het Duitse feestje kon losbarsten.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Horst Wiedemann