over Sam

Wie is Sam van Etten? Welke prijzen heb ik behaald? Wie maken deel uit van het team dat mij ondersteunt? Wat vinden anderen van mij en wat vind ik van mijzelf? Op deze pagina vind je alle informatie. Regelmatig zullen teksten worden toegevoegd of geactualiseerd. Bezoek deze website dus regelmatig en blijf volledig op de hoogte van mijn biljart carrière.

Biografie

Ik ben Sam van Etten, een Nederlands carambole-biljarter. Ik ben geboren op 10 juni 1996 in Alkmaar en opgegroeid in het prachtige Noord-Hollandse dorp Schermerhorn. In 2014 behaalde ik mijn VWO-diploma aan het CSG Jan Arentsz in Alkmaar. Daarna volgende ik de Bachelor-studie Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze studie rondde ik in 2017 succesvol af.

Hierna nam ik een tussenjaar. Ik liep in dat jaar stage bij Heineken. Ook nam ik deel aan de World Cup driebanden in Vietnam en maakte vervolgens een mooie reis door dat land. In 2020 behaalde ik mijn Master Transport Supply Chain Management. Vervolgens ben ik gaan werken bij Adelbrecht Vastgoed Beheer in Amsterdam.

’s Lands Welvaren

Mijn passie voor biljarten begon toen ik zeven jaar was in het café van mijn ouders, ’s Lands Welvaren in Schermerhorn. Een jaar later nam een dorpsgenoot mij mee naar Biljartclub Prins Hendrik Biljarts in Zandwerven. Daar begon ik te spelen in competitieverband.

Vanaf het allereerste begin kreeg ik goede begeleiding. In eerste instantie van Adrie Ursem, later van meerdere regionale trainers en uiteindelijk kwam ik in aanmerking voor bondstraining van de Belg Johan Claessen. Onder zijn leiding heb ik met name op mentaal- en speltechnisch gebied heel veel geleerd, waardoor ik een grote stap in mijn ontwikkeling kon zetten. Daar ben ik hem nog altijd heel dankbaar voor.

Ereklassestatus Klassieke spelsoorten

Na drie jaar les van hem te hebben gehad kreeg ik een nieuwe bondscoach, de Belg Patrick Niessen. Onder zijn begeleiding behaalde ik op 17-jarige leeftijd de Ereklassestatus in het libre. Een jaar later, in 2014, veroverde ik mijn eerste nationale titel in de Ereklasse in Hattem. Niet veel later behaalde ik ook de Ereklassestatus in de andere klassieke spelsoorten: ankerkader 47/2, ankerkader 71/2 en bandstoten. In 2016 veroverde ik de titel in de vijfkamp, de Grand Dutch.

Driebanden

Vanaf het seizoen 2019-2020 verplaatste ik mijn focus naar het driebanden. In deze spelsoort krijg ik begeleiding van bondscoach Raimond Burgman. Ik werd opgenomen in het driebandenteam van STZ Zundert dat uitkomt in de Eredivisie. Ook speelde ik enkele seizoenen bij De Witte Molen in België.

In 2021 mocht ik, nadat ik Nederlands Kampioen werd in de Excellentklasse, met een Wild Card naar de World Cup in Veghel. Dat smaakte naar meer, waarna ik in 2022 deel nam aan de World Cups in Ankara, Las Vegas, Ho Chi Minh City, Seoul, Veghel en Sharm-el-Sheikh. Ook plaatste ik mij in 2022 voor de eerste maal voor het Nederlands kampioenschap Driebanden: De Masters. Bovendien volgde ik in de zomer van 2022 een trainingsstage van zeven weken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Palmares

INDIVIDUEEL
TEAMS
JUNIOREN INDIVIDUEEL
JUNIOREN TEAMS

Interviews

Bart
Mental coach Bart Boogaard: 'De manier om de top te bereiken is altijd bezig zijn met beter worden'
IMG-20230715-WA0005
Trainer, coach, begeleider Raimond Burgman: 'Sam kan van iedereen winnen'
Kees_Angelique_Hiddink
‘Bijzonder dat dit ons overkomt’
IMG_3630 (2)
Opa van Etten is er altijd bij