GP Rosmalen: Off-day kost Sam deelname aan het NK

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu GP Rosmalen: <strong>Off-day kost Sam deelname aan het NK</strong>
(c) Ton Smilde Photography

Iedere topsporter heeft er weleens één. Een totale off-day. Die had voor Sam vrijdag 16 december grote gevolgen. Niet alleen verloor hij zijn drie partijen in het hoofdtoernooi van de Grand Prix Driebanden in Rosmalen, bovendien liep hij daardoor plaatsing voor de nationale titelstrijd mis. Het werd een onaangename afsluiting van een succesvol jaar.

Tot aan het einde van het toernooi had Sam nog kans op deelname aan de Masters. Daarbij was hij afhankelijk van de prestaties van Volkan Cetin, Dave Christiani en Glenn Hofman. Voor de vier biljarters waren er nog twee plekken op de Masters beschikbaar.

Cetin verspeelde zijn kansen door verlies tegen Burgman in de kwartfinale. Christiani ontsnapte in de kwartfinale na winst via penalty’s in zijn partij tegen Jerry Hermans en plaatste zich daardoor voor het NK. Hofman, teruggekeerd na een schorsing omdat hij in Korea in de profbond PBA speelde, behaalde een finaleplaats tegen Jaspers, die hij uiteindelijk met 23-40 verloor. De tweede plek was goed voor plaatsing voor de Masters.

Pittige poule

Sam was met een goed gevoel afgereisd naar Brabant nadat hij een week eerder in Sharm-el-Sheikh een uitstekende prestatie had geleverd tijdens de World Cup. De poule, met de routiniers Jack Wijnen en Jean Paul de Bruijn en Erwin Kivits, was weliswaar pittig, maar in zijn goede vorm moest plaatsing voor de knockout-fase en de Masters mogelijk zijn.

Maar zowel in de eerste partij tegen Wijnen als tegen Kivits ging het voor Sam mis. Tegen de ervaren Wijnen kwam hij totaal niet in zijn spel, waardoor hij de partij met 20-40 verloor. Tegen Kivits uit Mierlo was er van herstel geen sprake. Na een redelijke start maakte Sam na de break nauwelijks een punt, waardoor ook deze partij ruimschoots (29-40) verloren ging. De slotpartij tegen nationaal kampioen De Bruijn deed er niet meer toe (33-40).

‘Ik heb geen idee waarom het niet liep,’ aldus Sam na afloop. ‘Ik was niet nerveus, had een goed gevoel, maar ik kon op de een of andere manier maar niet scoren. Op een gegeven moment wist ik echt niet meer wat ik moest doen om goed te spelen. Dat was heel frustrerend.’

Teleurstellend

Zo kwam er een teleurstellend einde aan een verder uitstekend verlopen jaar. Sam won voor zijn club STZ Zundert na de zomer zeven van de negen competitiewedstrijden, eindigde bij de GP in Sittard op een zesde plaats en maakte een uitstekende indruk tijdens de diverse World Cup-wedstrijden. Op de wereldranglijst steeg hij naar de tachtigste plaats.

Sam’s trainer Raimond Burgman sprak Sam na afloop moed in. ‘In mijn lange carrière heb ik ook tegenslagen gehad. Dat maakt iedereen mee. Daar kom je overheen. Denk eens een week niet aan biljarten en ga leuke dingen doen. Dan begin je weer fris aan het volgende jaar,’ aldus Burgman die in Rosmalen zelf in de kwartfinale van Hofman verloor.