Sam in Seoul #6 – Ups-and-downs

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu Sam in Seoul #6 – <strong>Ups-and-downs</strong>
Op naar de top van de Bukhansan Mountain.

Deze week speel ik mijn eerste wedstrijden bij de World Cup in Seoul. In de aanloop er naartoe merk ik dat de spanning stijgt, ook bij de clubspelers die eveneens gaan deelnemen. Zelf wissel ik hele goede trainingspartijen af met mindere en mis eenvoudige ballen om vervolgens ‘onmogelijke’ te maken. Soms speel ik onzeker zonder enig gevoel, dan weer keert het goede gevoel terug en win ik mijn partijen overtuigend. Het is net alsof je een heel seizoen in een maand beleeft, met ups-and-downs.

Om het in voetbaltermen te zeggen, ga ik nu proberen honger naar de bal te krijgen. Ik bereid me goed voor in de MVL-club. Ondertussen doe ik ook wat leuke dingen om niet alleen met biljarten bezig te zijn. Zo ga ik met een groepje van de club naar het Olympisch Park waar in 1988 de Spelen zijn gehouden. En we brengen een bezoekje aan de Lotte Tower, een toren met 123 verdiepingen en daarmee de hoogste toren van Korea. Een paar dagen later snuif een vleugje Koreaanse geschiedenis op in het National Korea Museum.

Met William, Alessio en Jun Tae beklim ik de Bukhansan Mountain. Dat betekent ’s morgens vroeg mijn bed uit, omdat het anders te warm is voor de klim. De berg is achthonderd meter hoog en het laatste stukje gebruiken we een touw om de top te bereiken. Boven hebben we een supermooi uitzicht over de stad en de bergen rond Seoul. Een superleuke trip met de mensen waar ik de afgelopen weken een hele leuke tijd mee heb gehad.

Dagritme

Om me goed voor te bereiden op de World Cup pas ik mijn dagritme aan. Ik sta om 08.00 uur op, ga op tijd naar de biljartzaal en speel maximaal vijf minuten in, om daarna een wedstrijd te spelen. Net zoals bij normale officiële wedstrijden.

Deze week speelde ik ook een partij tegen een Koreaans clublid. Van huis uit ben ik nog weleens gewend om wat te verdedigen als het kritisch wordt. Dat doe ik tegen hem ook, maar dat heeft totaal geen zin. Alle verdedigende ballen speelt hij er bovenop met een  losbander. Allemaal gaan ze erop. Het verbaast me hoe goed ze dit, ongeacht hun niveau, kunnen.

Als ik William vraag hoe het komt dat Koreanen zo goed zijn in “losse banders”, dit zijn stoten waarbij je eerst een band raakt met de stootbal, voordat je een andere bal raakt, antwoordt hij dat Koreanen vaak een spel spelen, waarbij een losse bander dubbele punten geeft. Hierdoor gaan ze heel vaak voor een oplossing via de losse band, waardoor ze deze ook erg sterk spelen. Het maakt niet echt uit tegen wie je speelt. Een beetje goede biljarter ‘knalt’ alle losse banders er strak op. Leuk om te zien.

Op mijn Taekondo-les leer ik de volgende dag de traptechniek beter beheersen. Op een gegeven moment word ik naar voren geroepen en mag ik een plankje doormidden trappen. Niks bijzonders, maar toch leuk natuurlijk voor de Koreaanse groepsgenoten.

Ik ben ook blij dat ik de afgelopen dagen weer wat Nederlandse spelers heb ontmoet. Behalve ikzelf spelen ook de wereldkampioene bij de dames, Therese Klompenhouwer en Volkan Cetin in de pre-kwalificatie-ronde. En is het toernooi gestart voor Joris van ’t Zelfden en Joey de Kok. Sinds maandag slaap ik ook in het spelershotel.

Eddy Leppens

Ook train ik, zoals afgesproken, een keer met de Belgische oud-kampioen en PBA-speler Eddy Leppens. Met hem ga ik naar de JS-club, een zaal met 17 grote tafels. Ter vergelijking: In Nederland heeft de grootste club vier grote tafels. En ‘s ochtends om 11.00 uur zijn al die tafels bezet. Het geeft aan hoe groot de sport in Korea al is.

Ik verlies mijn partij tegen Eddy, maar leer een heleboel van mijn Belgische collega. Bovendien geeft hij mij nog een aantal goede adviezen en we oefenen nog een aantal systemen die wij in Europa niet kennen,voor die losbanders. Daar hebben ze in Korea dus allerlei systemen voor, vandaar dat ze er ook zo goed in zijn. Best interessant.

In Seoul houd ik vast aan mijn eigen voorbereiding. Daar heb ik vertrouwen in, maar of dat voldoende is in de World Cup een ronde verder te komen….

Dat lees je volgende week.

Je kunt het ook rechtstreeks volgen op internet. Er staat een knop “Live” op de volgende website http://umb.cuesco.net/competition/info?idx=137

en zo volg de partijen op de voet. Ik speel woensdag 24 augustus om 04.00 uur Nederlandse tijd en daarna – afhankelijk van het resultaat – om 07.00 of 10.00 uur.