Sam maakt indruk in Worldcup Sharm-el-Sheikh

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu Sam maakt indruk in Worldcup Sharm-el-Sheikh

Sam heeft indruk gemaakt in het Egyptische Sharm-el-Sheik. Hij won drie van zijn vier partijen en bereikte op een haar na het hoofdtoernooi van de World Cup. Maar het meest waren de toeschouwers onder de indruk van zijn spel, dat heel gedegen was.

Niet alleen op de eerste dag van de World Cup maakte Sam indruk, toen hij de Spanjaard Daniel Sainz Pardo en de Zweed Nalle Olsson overtuigend versloeg. Ook op de tweede dag, in zijn partij tegen de Turk Turgay Orak, was zijn spel effectief en dus succesvol. Tegen de Vietnamees Xuan Chang Ma liep het echter niet lekker, waardoor de opmars van Sam werd gestuit.

Ervaring

Sam bevestigde in de Egyptische badplaats dat hij op de goede weg is om zich op termijn bij de wereldtop te kunnen scharen. ‘Ik mis nog een beetje de ervaring om mij op dit niveau met de top te kunnen meten,’ erkende Sam eerlijk. ‘Maar drie goede partijen geven me wel meer zelfvertrouwen.’

Met name over de eerste dag was Sam tevreden. Tegen Daniel Sainz Pardo, kwartfinalist tijdens het jeugd-WK in Heerhugowaard lag hij direct op stoom. De jonge Spanjaard kwam er niet aan te pas en verloor vrij kansloos (30-10). Dat gold even later ook voor de ervaren Zweed Nalle Olsson. Hij kon lang gelijk opgaan met Sam, maar een serie van zes in de slotfase, was ook hem te machtig (30-25).

Foto

Door zijn beide zeges en een moyenne van 1.764 (het hoogste van alle deelnemers), speelde Sam zich in de kijker. Zijn foto prijkte op de homepage van de wereldbiljartbond en de internationale pers toonde zich onder de indruk van zijn optreden. ‘Samen met mijn trainers, Raimond Burgman en Frans van Kuijk en mijn mental coach Bart Boogaard, heb ik een plan om de top te bereiken,’ vertelde Sam aan de aanwezige journalisten. ‘Vooralsnog pakt dat goed uit.’

Dat bleek ook een dag later in zijn partij tegen de Turk Orak, de nummer 62 op de wereldranglijst, die hij met 30-20 wist te verslaan. Een knappe prestatie, omdat hij drie maanden geleden in Seoul nog met dezelfde cijfers van Orak had verloren.

Dat hij nog een weg te gaan heeft, werd duidelijk in de partij tegen de Vietnamees Ma. Op tafel 1, omgeven door camera’s van het Youtube-kanaal van Five&Six, kwam Sam niet in zijn spel. Ma speelde solide, maakte een paar series en stootte Sam uit het toernooi.

Tien plaatsen gestegen

Door zijn goede optreden in Sharm-el-Sheikh is Sam in december 2022 tien plaatsen gestegen op de wereldranglijst die op 10 december door de wereldbiljartbond UMB bekend gemaakt is. Sam ging van de negentigste naar de tachtigste plaats op de lijst, die wordt aangevoerd door Dick Jaspers.

Sam moet nog een viertal Nederlanders voor zich dulden. Uiteraard is dat Jaspers die de lijst leidt voor Daniel Sanchez en Marco Zanetti. Ook Jeffrey Jorissen (31) en Jean Paul de Bruijn (34) staan nog ruim voor op Sam. Maar inmiddels begint hij de vierde Nederlander, Barry van Beers, die op de 71ste plaats staat, al aardig te naderen.

De stijging van Sam op de wereldranglijst heeft tot gevolg dat hij bij volgende World Cup-wedstrijden hoger wordt ingedeeld, zodat hij minder voorrondes hoeft te spelen om zich bij de besten van de wereld te kunnen voegen.

Op de voorpagina van de UMB website