GP Capelle: Laatste 16 en nieuwe hoogste serie

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu GP Capelle: Laatste 16 en nieuwe hoogste serie

Sam verbaast met serie van 15 in GP Capelle

Verbaasd keek Sam vrijdag 17 februari 2023 naar het scorebord tijdens de eerste Grand Prix driebanden in 2023. Zojuist had hij met een serie van 15 punten uitgemaakt en daarmee de Brabander Jack van Peer met 40-14 verslagen. ‘Dit is bizar,’ was het enige dat Sam kon uitbrengen. ‘Nooit maakte ik in één beurt meer dan 11 punten en nu zijn het er 15 en nog uit ook.’

Met de serie van 15 sloot Sam de eerste dag van de GP in Capelle aan den IJssel met een positief gevoel af. Het was het slot van een rommelig optreden, waarbij winst en verlies elkaar afwisselden, met een plaats bij de beste zestien van Nederland als eindresultaat.

Sam begon het toernooi, waarvoor hij direct voor het hoofdtoernooi was geplaatst, met een moeizame zege op de Fries Albert Kooistra. Sam had maar liefst 47 beurten nodig om de 40 punten te scoren en dat leverde hem een moyenne van 0,851 op. ‘Het liep voor geen meter,’ aldus de snipverkouden Sam die het duel uiteindelijk met 40-36 over de streep trok.

Kay de Zwart

Tegen opponent Kay de Zwart, nummer 5 op de nationale ranglijst, liep Sam in het begin tegen een forse achterstand op. Halverwege stond de teller op 13 tegen 20 voor De Zwart. Na de break zakte Sam nog verder weg en pas aan het einde van de partij voelde hij verbetering. ‘Ik was helemaal leeg,’ aldus Sam na de partij. ‘Maar de laatste minuten knapte ik plotseling op, al was het te laat om Kay nog te achterhalen.’

De opgaande lijn trok hij wel door tegen de derde tegenstander van de vrijdag, de Brabander Jack van Peer. Al voor de break nam hij een 22-9 voorsprong en zijn slotserie van 15 werd het gehele toernooi in Capelle niet verbeterd. De 40-14 zege was goed voor een plek bij de beste 16, waar Jean van Erp de tegenstander was.

Jean van Erp

Van Erp, oud-nationaal kampioen, nam vrij vroeg in de partij met een serie van 13 een forse 14-21 voorsprong. ‘Tegenover die 13 kon ik gelukkig een serie van 5 zetten, waardoor het gat tussen ons niet zo groot werd,’ legde Sam uit. Na de break bleef Sam punten maken, terwijl Van Erp zijn voorsprong steeds verder zag slinken.

Toch bereikte Van Erp als eerste de 40 punten, maar Sam speelde met geel en had dus nog een gelijkmakende beurt. Daarin scoorde hij tweemaal, waardoor de eindstand 40-40 werd. Dat betekende een penaltyserie, waarbij Van Erp startte met een serie van 4. Sam leek dat aantal te evenaren, maar in de vierde stoot kloste de ballen, waardoor hij de partij nipt verloor.

Tevreden

‘Uiteindelijk ben ik wel redelijk tevreden over het resultaat,’ vertelde Sam na afloop. ‘Ik zit weer bij de beste zestien van Nederland, heb twee wedstrijden gewonnen, Van Erp goed partij gegeven en een verbetering van mijn hoogste serie. Desalniettemin heb ik ook nog veel goede posities laten liggen, dus er zat meer in. Toch lag mijn gemiddelde moyenne rond de 1.200 en dat is toch al een verbetering, zeker als er nog meer ruimte is. Daar gaan we aan werken.’