Kwartfinale teamcompetitie in Wonju

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu Kwartfinale teamcompetitie in Wonju
Na de eerste spannende overwinning met teamcaptain Zanetti

Tijdens de teamwedstrijd van het toernooi in Wonju heeft Sam een prima prestatie geleverd. In de kwartfinale versloeg Sam de wereldkampioen bij de junioren, de Turk Burak Hashas, met 36-23. Dat was helaas niet voldoende om met zijn team door te stoten naar de halve finale. Team Zanetti verloor met 120-94 van Team Kim.

Met de zege op Hashas nam Sam revanche voor de partij in de poulefase van het toernooi. Toen was hij kansloos tegen de juniorenkampioen die zijn partij met 32-16 won. ‘Ik werd misschien wat overrompeld door de start van Hashas. Ik startte met 6, maar hij ging daar overheen met 18 punten in de eerste vier beurten. Dat was indrukwekkend, ook de manier waarop. Jammer dat ik daarna ook nog wat fouten maakte, waardoor ik uiteindelijk ruim verloor.’

In de kwartfinale liet Sam zien dat hij was gegroeid in het toernooi waar hij zich heel prettig voelt. ‘Ik ben onder de indruk van de entourage en de professionele opzet van het toernooi. Dat is nieuw voor mij en daar moest ik in het begin aan wennen,’ aldus Sam.

In zijn tweede partij tegen Hashas (hij ontmoet hem voor de derde keer in het individuele toernooi) maakte Sam eerst een serie van 9 en vervolgens een serie van 7, waardoor hij in het begin van de partij een ruime voorsprong nam. Hashas slaagde er niet in om de achterstand in te lopen. Sterker nog, hij zag Sam steeds verder weglopen en moest uiteindelijk het onderspit delven met 36-23.

‘Hashas begon weer sterk, maar ik antwoordde met een serie van 9. Dat gaf vertrouwen,’ aldus Sam na zijn partij tegen Hashas. ‘Toch liet ik weer maakbare liggen. De focus kan dus nog beter. Hashas maakte dit keer ook wat foutjes. Het blijkt dus toch gewoon een mens te zijn. Ik was blij dat ik de wedstrijd kon winnen.’

Team Eddy Merckx

Team Zanetti begon het toernooi donderdag met een minuscule overwinning op het team van Eddy Merckx. Sam speelde zijn partij tegen de Koreaan Bong Joo Hwang naar behoren. Maar met een moyenne van 1.315 moest hij zijn meerder erkennen in de nummer 49 van de ranglijst. ‘Hwang is een sterke tegenstander. Ik moest ook nog een beetje aan het materiaal wennen, maar daar heb je tegen hem geen tijd voor. Daarom ben ik redelijk tevreden, maar het kan beter,’ aldus Sam na afloop.

Toch was de inbreng van Sam van waarde. Mede door zijn 25 punten kon het team, dankzij grote series van Zanetti (11 + 10) en de Koreaan Cha (10), als eerste de 120-grens bereiken. Omdat de laatste bal van Zanetti een halve seconde eerder stillag dan die van Hwang, won het team van de Italiaan met 120-119.

‘Die eerste partij was misschien wel het hoogtepunt voor het hele toernooi,’ liet Sam weten. ‘Niet voor mij persoonlijk, maar door de spannende strijd om de teamzege. Ik vind dit format heel vernieuwend. Op vier tafels tegelijk spelen om de teamzege. Dat is leuk voor de toeschouwers. In het begin hield ik de andere tafels misschien een beetje te veel in de gaten. Later lukte het beter om me op mezelf te richten, want op de anderen heb je toch geen invloed.’

Team Jun Tae Kim

Een dag later stond het duel met Team Jun Tae Kim, de trainingsmaat van Sam in Seoul, op het programma. De tegenstander van Sam was juniorenkampioen Hashas. Na een sterke opening met een serie van zes moest Sam de eer aan de 16-jarige titelhouder laten. Die demonstreerde zijn grootse talent met een duidelijke 32-16 zege.

Ook de andere teamleden van Team Zanetti konden in deze partij geen potten breken. De Koreaan Cha wist zijn partij nog wel te winnen van Garcia, maar Zanetti en Karakasli verloren van respectievelijk Kim en Klompenhouwer. Met een afgetekende 120-80 zege nestelde Team Kim zich na twee ronden aan kop in de poule.

Team Dick Jaspers

Uiteindelijk werd Team Kim zaterdag ook eerste in de poule na een redelijk eenvoudige zege op Team Merckx (120-86). Het team van Sam had een zware tegenstander in het team van Dick Jaspers, maar in die partij overtrof Sam zichzelf. Tegen de Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer maakt Sam 42 punten in 25 beurten en daarmee was hij goed voor ruim een derde van het totaal aantal punten. Met een prachtig moyenne van 1.680 sloot hij zijn partij af met een 42-28 overwinning.

‘Ik had ’s morgens nog even getraind om mijn arm los te maken. Dat hielp. De teamwedstrijd verliep weer superspannend. Op het einde zat ik op mijn stoel terwijl Kogelbauer een serie maakte en hun team heel dichtbij kwam. Dan ben je machteloos. Gelukkig maakte Zanetti net op tijd de matchbal, waardoor we met een 120-118 zege doorgingen naar de kwartfinale. Daar waren we heel blij mee.’

Weer team Kim

In de kwartfinale moest Team Zanetti opnieuw aantreden tegen Team Kim. Net als in de eerste partij waren Zanetti en Karakasli niet opgewassen tegen respectievelijk Jun Tae Kim en Therese Klompenhouwer. Ook de Koreaan Cha was deze keer kansloos tegen Garcia waardoor Team Zanetti niet doorging naar de halve finale, ondanks de uitstekende zege van Sam op Hashas.

‘De organisatie in Wonju is prachtig. Alles is goed geregeld. Ik heb nu alle dagen gespeeld en ben dus goed voorbereid op het individuele toernooi dat 23 januari begint,’ aldus Sam tot slot.

Spelend op te tv-tafel in de Arena in het Inter Burgo Hotel Wonju