Sam bij laatste 16 World Cup Veghel 

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu Sam bij laatste 16 World Cup Veghel 
Dank voor de support, een mooie waardering na de wedstrijd tegen Zanetti!

Wat een dag!

Sam wist niet wat hem te wachten stond toen hij woensdag 25 oktober naar Veghel vertrok om deel te nemen aan de World Cup-wedstrijd. ‘We hadden gehoopt op één overwinning,’ vertelde vader Kees op de terugweg in de auto vanuit Brabant. ‘Maar we zitten nu met vijf opgewonden mensen in de auto,’ riep moeder Angelique. Zojuist had Sam niet alleen de Koreaan Jeong, de Vietnamees Thai, maar ook de nummer één van de wereld Marco Zanetti verslagen. Wat een dag! 

De uitnodiging was al eervol. Sam kreeg een wildcard van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) omdat het sectiebestuur Driebanden waardering had voor de manier waarop hij zelfstandig de top wil bereiken. Dat betekende dat Sam direct was geplaatst voor het hoofdtoernooi, waaraan de 32 beste biljarters van de wereld deelnamen. 

Al weken stond de partij tegen Marco Zanetti, de allerbeste driebander, rood omcirkeld in zijn agenda. De andere twee tegenstanders in poule B werden pas op het allerlaatste moment bekend, omdat zij eerst nog kwalificatiewedstrijden moesten spelen. Het werden uiteindelijk de Koreaan Ye Sung Jeong en de Vietnamees Hong Chiem Thai, beiden van uitzonderlijk hoog niveau. 

Ye Sung Jeong 

Jeong had de eerste zes partijen in het kwalificatietoernooi gewonnen en plaatste zich met een moyenne van 1.951 als beste qualifier voor het hoofdtoernooi. De Koreaan versloeg zelfs de Vietnamees Thai in de voorronde. Maar door ongekend hoog moyenne van 1.972 ging ook Thai door naar het hoofdtoernooi als nummer veertien van de ranglijst. 

Sam maakte eerst een einde aan de zegereeks van Jeong. De Koreaan startte met een knappe serie van 7, maar maakte in de elf daaropvolgende beurten slechts 2 punten. Sam kwam na een matige start goed terug en leidde bij de break met 21-15. Het ging daarna lang gelijk op, maar dankzij een serie van 10 maakte Sam de partij uit met 40-30. 

Hong Chiem Thai 

De Vietnamees Thai, nummer 22 op de wereldranglijst, was van een nog hoger niveau. Hij verloor in juli in de halve finale van het worldcup-toernooi in Porto van de uiteindelijke winnaar Quyet Chien Tran, maar in de voorronde versloeg hij Phuong Vinh Bao, die enkele weken later verrassend wereldkampioen zou worden.  

Van dat verschil was in de partij echter niets te merken. Weliswaar startte Thai sterk en leidde hij bij de break met 22-11, maar Sam boog dat verschil met series van 3, 7 en 4 om in een voorsprong. Die gaf hij niet meer uit handen, waardoor hij de partij met 40-32 in 21 beurten, met een moyenne van 1.905, in zijn voordeel besliste. 

Marco Zanetti 

De beslissing wie er naar de finaleronde zou gaan viel in de derde speelronde. Sam speelde daarin tegen Marco Zanetti, de partij waar hij al weken naar uitgekeken had. Sam nam direct brutaal het initiatief en had na zes beurten al een 11-6 voorsprong. De geroutineerde Zanetti kwam echter sterk terug en leidde bij de break met 24-13. 

Sam was niet onder de indruk en toonde daarmee aan dat hij het afgelopen jaar is gegroeid. Met series van 4 (2x), 5 en 9 (!) stoomde hij op naar de derde zege. Met een fraaie 5 punter in de laatste beurt stootte hij de Italiaanse grootmeester uit het toernooi en van de eerste plaats op de wereldranglijst. Tot grote vreugde van de supporters uit Schermerhorn die op de tribune in Veghel hun eigen feestje vierden. Hierbij een link naar beelden van de laatste punten: https://youtu.be/OPRLd612GF0?feature=shared.

Haeng Jik Kim 

De volgende dag was zijn schare fans opnieuw aanwezig bij de achtste finale, waarin Sam het moest opnemen tegen de Koreaan Haeng Jik Kim. De verwachtingen waren hoog gespannen, maar het optreden van Sam liep anders dan verwacht. Kim liet vanaf de start van de partij blijken dat hij niet aan een vervolg van het feestje van Sam wilde meewerken. In 9 beurten maakte de Koreaan, die wordt gezien als één van de beste driebanders van Korea, 28 punten met een gemiddelde van 3.111. Sam kon daar slechts 11 punten tegenover zetten. 

In de tweede helft van de partij gaf Kim Sam opnieuw geen enkele kans. ‘Wat legt hij een vreselijke ballen voor Van Etten neer,’ merkte de commentator Bert van Manen van mediakanaal Five & Six op. ‘Van Etten maakt niet veel fouten, maar hij wordt simpelweg overklast door de Koreaan.’  

‘Natuurlijk maakte ik wat foutjes, en die werden onmiddellijk afgestraft door Kim. Ik kwam niet in mijn spel, verdedigde niet goed en maakte geen series. Dan ben je tegen zo’n topper geklopt. Ik kon er geen moment een wedstrijd van maken. Pas tegen het einde van de partij begon ik wat lekkerder te spelen, maar toen was de het al te laat,’ aldus Sam na afloop. 

Thriller 

Sam kan desondanks terugkijken op een geweldig toernooi. Met name de partij, waarin hij won van Marco Zanetti, staat bij de vele biljartfans op het netvlies gebrand. ‘Wat een geweldige partij was dat. Bovendien werd ik gesteund door alle mensen op de tribune. Daardoor kreeg ik nog meer zelfvertrouwen,’ vertelde Sam na afloop. 

Zijn prestatie bleef ook in omroepland niet onopgemerkt. Na zijn partij tegen Kim kreeg Sam het verzoek om mee te werken aan een reportage voor Studio Sport. Dit wordt uitgezonden na Eredivisie voetbal zo rond 23.15 uur. ‘Ik blijf nog maar een nachtje in Veghel. Voor het interview en bovendien kan ik dan ook nog kijken naar de halve finales en de finale. Daar kan ik alleen maar van leren.’ 

Als verassing werd er na de finale nog een nieuwe prijs voor de Most Valued Player (MVP, Meest Waardevolle Speler) van het toernooi uitgereikt. En Sam was niet voor niks gebleven, want die prijs mocht hij ook nog in ontvangst nemen. 

‘Sam kan van iedereen winnen, maar je kunt niet álles winnen,’ was een uitspraak van trainer Raimond Burgman op deze website. ‘Dat was deze week helemaal op mij van toepassing,’ stelde Sam nuchter vast. ‘Maar ik heb wel laten zien dat ik er inmiddels bij hoor. Winnen van de nummer één van de wereld blijft toch wel heel bijzonder. Met die overwinning ben ik heel blij.’ 

Artikel KNBB: https://www.knbb.nl/nieuws/dick-jaspers-schittert-sam-van-etten-schakelt-zanetti-uit

Artikel NOS: https://nos.nl/artikel/2496207-ervaren-driebander-jaspers-weet-na-32-jaar-nog-niet-van-ophouden-maar-wie-volgt-hem-op

Foto’s: Ton Smilde Fotografie, Dirk Acx Fotografie