SIS-toernooi levert Sam eerste prijs bij de senioren op

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu SIS-toernooi levert Sam eerste prijs bij de senioren op
De finalisten van het SIS 3cc Survival-toernooi. Vlnr. Sam, Adrie Demming, Jean van Erp en Barry van Beers.

Terwijl Jean Erp aan zijn afsluitende beurt bezig was, staarde Sam stoïcijns naar de punten van zijn schoenen. De Brabander had zes caramboles nodig voor de winst in het prestigieuze SIS 3CC Survival-toernooi, maar hij miste na twee caramboles. Daarmee was de eerste zege als senior voor Sam een feit. De gulle lach op zijn gezicht sprak boekdelen.

De zege in het SIS Billiard Experience Center, de thuishaven van landskampioen SIS Schoonmaak, past in de opgaande lijn die Sam het afgelopen jaar heeft ingezet. Na zijn goede resultaten in de competitie en de beker, zijn verrassende optreden in Korea en de tweede plaats tijdens de Grand Prix in Rosmalen, was dit de bekroning van zijn seizoen.

Opzet

Het SIS-toernooi in Uden kent een bijzondere opzet. De deelnemers treden elke ronde met vier biljarters in het strijdperk. De wedstrijd duurt tweemaal drie kwartier. Elke speler krijgt twee keer dertig punten. Voor elk gescoorde carambole krijg je vervolgens drie punten, terwijl er bij de andere spelers één punt wordt afgetrokken. Voor een ‘losbander’ wordt winst en verlies verdubbeld.

De poulewedstrijd en de kwartfinale leverden voor de overtuigend spelende Sam geen problemen op. Tweemaal sloot hij af als winnaar, waarna hij doorstootte naar de halve finale.


Halve finale

In die halve eindstrijd ontmoette hij de ervaren Adrie Demming en Frans van Schaik, de man die hij onlangs in Rosmalen nog had verslagen. Dankzij een serie van 14 (aangevuld tot 16 door twee losbanders) kon Sam ontspannen spelen. De eerste twee waren immers verzekerd van de finale. De tweede plaats achter Demming was voldoende.

‘Demming speelde in die halve finale een uitstekende partij,’ aldus Sam na afloop. ‘Bij mij liep het ook goed, met die 14 caramboles op rij als hoogtepunt. Dan weet je dat de finale dichtbij is en dan speel je wat gemakkelijker. Maar toch was ik blij toen de tweede plaats binnen was.’

In die finale had Sam dus opnieuw te maken met Brabander Demming en zijn provinciegenoten Barry van Beers en Jean van Erp. In eerste instantie kwam de tegenstand van de sterk startende Van Beers. De man, waarvan Sam in de finale van de GP in Rosmalen had verloren, kon zijn goede begin echter geen gevolg geven en zakte na de goede opening weg.

Van Erp

Van Erp, die een moeizame start had, kwam na de break goed opzetten. Met series van 4, 3 en 7 (met in iedere serie een losbander) kwam Van Erp op gelijke hoogte met Sam. De Schermerhorner was echter niet van zijn stuk. Met vijf los banders gedurende de partij en een serie van 7 aan het slot diende hij Van Erp overtuigend van repliek.

‘Ik was vooral heel blij met die zeven caramboles aan het einde van de partij. Ik speelde in die finale goed. Met zelfvertrouwen. En dan loopt het ook lekker, want natuurlijk moeten de losbanders er wel liggen. Maar dat ik er ook veel maakte, voelde heel goed. Toch heb ik ook wat goede ballen laten liggen, maar gelukkig gold dat voor iedereen en wist ik voldoende te scoren’, aldus Sam.

De winnaar van vorig jaar moest in de slotbeurt zes punten maken om Sam nog van de eerste plaats te houden. De toeschouwers in het Billiard Experience Center gingen op het puntje van hun stoel zitten, maar na twee caramboles miste Van Erp. Daarmee was de eerste grote zege voor Sam als senior een feit.

Foto’s: Paul Brekelmans

Sam steekt zijn bokaal in de lucht tijdens de prijsuitreiking.