Tweede plek bij GP in Rosmalen

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu <em>Tweede plek bij GP in Rosmalen</em>
Barry van Beers was in de finale te sterk en won de Grand Prix van Rosmalen

Sam plaatst zich tussen de toppers

De glimlach op het gezicht van Sam zei veel. Na twee dagen, die bol van de spanning stonden, beklom hij zaterdagavond 3 juni 2023, als tweede het podium van de Grand Prix van Rosmalen. Met die prestatie plaatste hij zich definitief tussen de nationale driebanden toppers. ‘Voor deze positie had ik vooraf getekend,’ aldus een heel tevreden Sam.

In Rosmalen toonde Sam aan dat hij zich inmiddels kan meten met de beste driebanders van Nederland. Twee dagen lang speelde hij goede partijen, was geconcentreerd, baas over zijn zenuwen en met een stoïcijns gezicht wist hij telkens een ronde verder te komen. De tegenstanders waren niet de minsten, want in de knock-out-fase was hij te sterk voor mannen als Erwin Kivits, Jeffrey Jorissen en Frans van Schaik.

Het leidde uiteindelijk tot een finaleplaats. Daarin ontmoette Sam de ervaren Barry van Beers die al twee keer eerder in zijn carrière een Grand Prix won. Van Beers, die eerder Jerry Hermans, Dave Christiani en Glenn Hofman uitschakelde, bleek ook te sterk voor Sam. Na een ijzersterk begin leidde Van Beers bij de break al met 4-22. ‘Hij begon erg sterk en liet voor mij niets liggen. Ik kreeg geen mogelijkheid om in zijn spoor te blijven,’ verklaarde Sam na afloop.

Goed herstel

Toch herstelde Sam zich goed. Na de break maakte hij 24 punten, kwam terug tot 10 punten achterstand, maar verloor de partij uiteindelijk toch met 28-40. Hoeveel finales Van Beers al had gespeeld wist hij niet meer. ‘Dat vergeet je op een gegeven moment. Maar Sam zal deze altijd onthouden. Het was zijn eerste en zeker niet de laatste,’ aldus de Rijsbergenaar.

Vrijdag, in het hoofdtoernooi, bleek al dat Sam zijn zinnen op een hoge klassering had gezet. De start tegen Charles Mekes was gedegen, met een moyenne van 1,666 en een zege van 40-25. Tegen Kay de Zwart zette Sam zijn opmars voort, speelde sterk, maar de man uit Roosendaal speelde nog wat beter en besloot de spannende partij met een 38-40 zege. ‘Ik speelde best wel goed, maar Kay was gewoon iets beter,’ stelde Sam (met een moyenne van 1,520) nuchter vast.

Chaotisch spel

Met tweede wedstrijdpunten en een gemiddelde van 1,593 was de partij tegen Reinier Burgemeester nog wel van belang. Het werd een wat lastige wedstrijd tegen de Dordtenaar om een goed gemiddelde te spelen, maar door een serie van 9 had hij uiteindelijk 37 beurten nodig om de 40-21 winst binnen te halen.

In de knock-out-fase stonden er zware partijen op de kaart. Te beginnen tegen Erwin Kivits, de man waar hij vorig jaar in Rosmalen, toen hij zijn plek voor de Masters verspeelde, nog met 29-40 van verloor. Dit keer liet startte Sam prima en kon Kivits er de eerste helft niks tegenover zetten. Met 40-33 stootte hij Kivits, die aan het einde van de partij nog goed terugkwam, uit het toernooi.

Jeffrey Jorissen

Jeffrey Jorissen, de nummer drie van Nederland, was in de kwartfinale de volgende kluif voor Sam. De man uit Beuningen zag hoop op een halve finaleplaats al voor de break vervliegen. Waar Sam twee series van 5 scoorde, kwam Jorissen niet verder dan 5 punten in 13 beurten. Na de break ging Sam stevig door won met 40-12 in 24 beurten. ‘Bij mij liep het goed, en bij Jeffrey lukte er niks,’ erkende Sam na afloop.

In de halve finale trof Sam good old Frans van Schaik uit Hoofddorp. ‘Opa Van Schaik’, zoals hij zichzelf graag noemt, had eerder Raymund Swertz en Kay de Zwart uitgeschakeld en had goede hoop na zijn GP-zege in Den Haag (2017) opnieuw de eindstrijd te halen. Lang kon hij in het kielzog van Sam mee, maar uiteindelijk kreeg hij toch met 40-36 klop. ‘Opa is moe’, lachte de sympathieke oud-Amsterdammer, die in de partij nog wel een serie van 11 maakte. ‘Ik speel de hele dag tegen die jonge jongens. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten.’

Masters

Met zijn tweede plek plaatst Sam zich vrijwel zeker voor de Masters, het Nederlands kampioenschap, dat begin volgend jaar wordt gespeeld. Dan mag hij het onder andere opnemen tegen Dick Jaspers, die in Rosmalen niet meedeed vanwege verplichtingen in het buitenland, en Jean-Paul de Bruijn (die in de 1/16 finale verloor van Frits Broeders). Maar eerst wacht nu nog de Bekerfinale en de Play-offs met zijn team STZ Zundert, om daarna met de Worldcup in Porto zijn seizoen af te sluiten.