Grand Prix Rosmalen

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu Grand Prix Rosmalen

Buigen voor De Bruijn

Nog geen jaar geleden behaalde Sam in biljartcentrum De Hazelaar in Rosmalen een knappe zilveren medaille tijdens de Grand Prix. Daar was hij blij mee, want het was de eerste keer in zijn loopbaan dat hij de eindstrijd bereikte. Dat hij daarin verloor van Rijsbergenaar Barry van Beers was jammer, maar het eindresultaat stemde tot tevredenheid.

In de editie 2024 was Sam minder succesvol. Ditmaal kwam hij niet in aanmerking voor een ereplaats. Tot tweemaal toe stuitte hij op nationaal kampioen Jean-Paul de Bruijn en beide keren trok hij aan het kortste eind. En dus mocht hij na zijn eerste partij in de knock-outronde zijn keu weer opbergen.

De winst in Rosmalen ging dit keer naar de ijzersterk spelende Jeffrey Jorissen. De man uit Beuningen, die vorig jaar met 40-12 door Sam uit het toernooi werd gestoten, was in de finale te sterk voor de gedoodverfde favoriet Glenn Hofman. De derde plaats werd gedeeld door Raimond Burgman en Jean-Paul de Bruijn.

Hoofdtoernooi

Sam mocht in het hoofdtoernooi voor een handjevol publiek in zijn eerste partij aantreden tegen Waalwijker Kees Wittens. Het was weer even wennen voor Sam, die in de weken voorafgaande aan de Grand Prix goede resultaten had behaald in de competitie en tijdens de World Cup in Ho Chi Minh-City. Halverwege keek hij zelfs nog tegen een kleine achterstand aan, maar daarna wist hij de partij toch in zijn voordeel te beslissen (40-34 in 31).

De tweede wedstrijd tegen Nederlands kampioen Jean-Paul de Bruijn begon Sam ook moeizaam. Bij de break had hij zelfs een 9-22 achterstand. Maar een korte pauze hervond Sam zijn ritme. Vlak voor het einde van de partij had hij nog maar een kleine achterstand (34-36), maar toen maakte de titelhouder vier punten op rij. In de nabeurt kon Sam dat verschil niet goed maken. Hij bleef steken op 37-40.

Gelukkig putte hij moed uit zijn goede herstel tegen De Bruijn en dat bleek in derde partij van de dag tegen Wilco van Wijk uit Den Dungen. Met series van 4, 6 en 8 nam Sam een grote voorsprong die hij niet meer uithanden gaf. De overtuigende 40-18 (in 29 beurten) bracht hem naar de knock out-ronde op zaterdag.

Knock-outronde

Op basis van de resultaten in het hoofdtoernooi werd Sam opnieuw gekoppeld aan De Bruijn. Hoewel hij hem de afgelopen jaren al twee keer had verslagen, kreeg hij in Rosmalen niet echt vat op het spel de Zeeuw. Weliswaar ging het tot halverwege de partij redelijk gelijk op (17-20), maar na de break slaagde Sam er niet in om zijn niveau vast te houden. De Bruijn sprokkelde zijn puntjes bij elkaar en won uiteindelijk met 40-27 in 25 beurten.

De nederlaag betekende einde toernooi voor Sam. Uiteindelijk eindigde hij in Rosmalen op de dertiende plaats. Dat is nog niet genoeg om zeker te zijn van plaatsing voor de Masters, het nationaal kampioenschap, dat begin 2025 wordt gespeeld. Daarvoor zal Sam tijdens de Grand Prix’ van Sittard (oktober) en Doetinchem (december) goede resultaten moeten behalen.

Maar eerst staan er dit seizoen nog twee toernooien op het programma. Van 12 t/m 15 juni speelt Sam de Worldcup in Ankara en van 10 t/m 13 juli de Worldcup in Porto.