Na het zuur komt zoet in GP Capelle

  • Bericht auteur:

Winst op De Bruijn is een lichtpuntje  

Uiteindelijk keerde Sam met een redelijk goed gevoel huiswaarts na de Grand Prix in Capelle aan den IJssel. Weliswaar was hij uitgeschakeld voor de knock out-fase, maar in zijn derde partij versloeg hij nationaal kampioen Jean Paul de Bruijn met overtuigende cijfers.  

Voor Sam stond er die laatste partij niets meer op het spel, maar De Bruijn had een goede score nodig om poulewinnaar te worden. Bovendien was de Zeeuw, die ruim een maand geleden Nederlands kampioen werd in Berlicum, op voorhand niet blij met een mogelijke nederlaag tegen de nummer drie van dat toernooi. 

Toch kwam De Bruijn tegen Sam geen moment in zijn spel. Met series van 11, 4 en 6 zette Sam de man uit Hulst direct op grote achterstand. Halverwege leidde hij met 22-11 in 8, om de partij vervolgens uit te maken met 40-22 in 20. ‘Dit was even lekker,’ aldus Sam na zijn partij. ‘Na twee matige wedstrijden geeft dit in ieder geval weer moed.’ 

Nare smaak 

Door de winst op de titelhouder spoelde Sam de nare smaak weg die hij had overgehouden aan zijn eerste twee partijen. Zowel tegen Jack van Peer als Joris van ’t Zelfden leed hij namelijk een 40-37 nederlaag, waardoor zijn toernooi er al na het hoofdtoernooi op zat. 

Tegen Van Peer, die hij vorig jaar in Capelle nog met 40-14 versloeg, ging het lange tijd gelijk op, maar Sam kon niet profiteren. Na de break (12-20) wist hij de Brabander nog wel tot op drie punten te naderen, maar een overwinning zat er niet meer in.  

Nog erger werd het in zijn partij tegen Joris van ’t Zelfden. ‘Daarin speelde ik op momenten gewoon slecht. Ik miste ballen die ik normaal nooit mis. Hoe dat kwam? Ik weet het echt niet. Joris speelde daarentegen een sterke partij. Hij strafte mijn fouten af, terwijl mij dat bij hem niet lukte.’  

Ondanks een 35-28 voorsprong ging de partij, na een sterk slot van Van ’t Zelfden, met 37-40 naar het jonge Zeeuwse talent. 

Derde plek 

‘Gelukkig word ik uiteindelijk toch nog derde in de poule. Die extra punten kan ik straks hard nodig hebben om de Masters, het Nederlands kampioenschap, in 2025 te halen. Maar tijdens de volgende Grand Prix, in juni in Rosmalen, hoop ik er weer te staan,’ aldus Sam tot slot. 

De Bruijn werd uiteindelijk poulewinnaar voor Jack van Peer. Die behaalde in een hele spannende partij een 40-39 zege op Van ’t Zelfden met een moyenne van 0,975, maar dat was niet voldoende om De Bruijn in de eindstand te passeren. De volgende dag verloor zowel De Bruijn (van Swertz) als Van Peer (van Demming) in de achtste finale.