NK driebanden in Berlicum: Blij met plaats op erepodium

  • Bericht auteur:
Je bekijkt nu NK driebanden in Berlicum: Blij met plaats op erepodium
Het podium van het NK. Vlnr. Nummer twee Glenn Hofman, kampioen Jean-Paul de Bruijn en de nummers drie Jean van Erp en Sam van Etten. Foto: @Ton Smilde.

Tijdens de Masters in Berlicum heeft Sam een uitstekende derde plaats behaald. In de halve finale moest hij alleen zijn meerdere erkennen in de uiteindelijke kampioen Jean-Paul de Bruijn. Alle andere tegenstanders in het Benelux-theater slaagden er niet in om hem te verslaan.

Het was voor Sam de tweede keer dat hij deelnam aan de nationale titelstrijd driebanden. Twee jaar geleden bereikte hij nog de kwartfinales, dit keer was de halve finale zijn eindstation. ‘Ik ga stapje voor stapje vooruit,’ stelde hij nuchter vast. ‘Sam is super getalenteerd. Het succes komt zeker nog voor hem,’ waren de lovende woorden van De Bruijn, die zijn vierde titel behaalde.

Sam speelde een gedegen toernooi in het Brabantse dorpje onder de rook van Den Bosch. In de poulefase won hij van zowel Raymund Swertz als van Frans van Schaik, terwijl hij een heel knap gelijk spel afdwong tegen de als eerste geplaatste Jeffrey Jorissen.

Kwartfinale

Dat bracht hem in de kwartfinale tegen zijn leeftijdsgenoot Joey de Kok uit Lewedorp. In die partij startte Sam sterk met een serie van negen in de tweede beurt. Mede daardoor leidde hij halverwege de partij met 20-10, maar daarna kreeg hij het moeilijk. Hij had maar liefst 22 beuren nodig voor de resterende 20 punten, maar omdat ook De Kok moeite had om te scoren eindigde het duel in een 40-32 zege.

Vervolgens trof Sam drievoudig nationaal kampioen De Bruijn, die in de kwartfinale de tot dan toe ongenaakbare Barry van Beers met 40-29 had verslagen. De ervaren De Bruijn was in de halve eindstrijd uiteindelijk een maatje te groot voor Sam. Met twee series van 8 nam hij snel ruime afstand en stond die voorsprong in de loop van de partij niet meer af. (40-24).

Flow

‘Ik wilde misschien iets te graag in het begin van de partij,’ evalueerde Sam zijn optreden. ‘Na een gemaakt punt lagen de ballen door eigen toedoen vaak ongunstig, waardoor ik te weinig punten kon maken. Dat wordt door een topper als De Bruijn onmiddellijk afgestraft.’

De man uit Hulst, die in de finale Glenn Hofman met 40-21 versloeg, erkende na afloop dat hij tegen Sam beter speelde dan tijdens de eerste dagen van het druk bezochte toernooi. ‘Als je dan een paar goede series maakt, dan kom je in een flow terecht. Dat was voldoende om Sam te verslaan. Maar zijn tijd komt nog wel,’ aldus De Bruijn.

Hoogste serie

Aan het einde van de middag mocht Sam de medaille en de bloemen voor zijn derde plaats in ontvangst nemen. En hij schreef – waar hij terecht trots op was – de hoogste serie van het toernooi op zijn naam. In zijn partij tegen Van Schaik maakte hij namelijk een schitterende serie van 13 en daar kon niemand van de deelnemers in Berlicum aan tippen.

Foto: Het podium van het NK. Vlnr. Nummer twee Glenn Hofman, kampioen Jean-Paul de Bruijn en de nummers drie Jean van Erp en Sam van Etten.