[mk_page_section bg_image=”https://samvanetten.nl/wp-content/uploads/2016/08/MCvA-20160819-0108-web-1.jpg” border_color=”#ffffff” bg_position=”center center” bg_stretch=”true” bg_video=”yes” mp4=”MP4 Format” webm=”WebM Format” ogv=”OGV Format” poster_image=”Background Video Preview image (and fallback image)” min_height=”500″ full_width=”true” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ section_id=”Biografie Sam van Etten” parallax=”false” parallax_direction=”vertical” mask=”true” color_mask=”#dd9933″ mask_opacity=”0.6″ sidebar=”sidebar-1″]

[/mk_page_section]
[mk_divider style=”thin_solid” thickness=”10″ margin_top=”0″ margin_bottom=”50″]

[mk_fancy_title size=”28″ txt_transform=”uppercase” font_family=”none”]Biografie[/mk_fancy_title]

Ik ben Sam van Etten, een Nederlandse carambole-biljarter. Ik ben geboren op 10 juni 1996 in Alkmaar en opgegroeid in het prachtige Noord-Hollandse dorp Schermerhorn. In 2014 heb ik mijn VWO-diploma behaald aan het CSG Jan Arentsz in Alkmaar, waarna ik ben begonnen aan de Bachelorstudie Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze studie rondde ik in 2017 succesvol af. Na een tussenjaar waarin ik bij Heineken heb gewerkt en aan de WorldCup in Vietnam heb deelgenomen, gevolgd door een mooie reis door Vietnam, heb ik in 2020 de Master Transport & Supply Chain Management behaald. Daarna ben ik part-time gaan werken bij Adelbrecht Vastgoed Beheer in Amsterdam.

Toen ik 1 jaar oud was kochten mijn ouders café ’s Lands Welvaren in Schermerhorn. Hier begon mijn passie voor biljarten op 7-jarige leeftijd. Op 8-jarige leeftijd nam een dorpsgenoot mij mee naar Biljartclub Prins Hendrik Biljarts in Zandwerven en is hier het spelen in competitieverband begonnen.

Vanaf het begin kreeg ik al goede begeleiding. In eerste instantie van Adrie Ursem, later van meerdere regionale trainers en uiteindelijk kwam ik in aanmerking voor bondstraining van de Belg Johan Claessen. Onder begeleiding van Johan heb ik onwijs veel geleerd van het spel en heb ik een grote stap kunnen zetten richting de Ereklasse. Met name op mentaal – en speltechnisch gebied en heb ik in die tijd veel van hem mogen leren, waar ik hem erg dankbaar voor ben. Na drie jaar van hem les te hebben gehad, werd een andere bondscoach aangesteld: Patrick Niessen, wederom een Belg. Onder zijn begeleiding heb ik op 17-jarige leeftijd de Ereklassestatus in het libre behaald. Eén jaar later werd de eerste Nationale Titel in de Ereklasse een feit. Op 18-jarige leeftijd werd ik Nederlands Kampioen Libre in Hattem. Niet veel later, op 19-jarige leeftijd, behaalde ik ook de Ereklassestatus in de andere klassieke spelsoorten: ankerkader 47/2, ankerkader 71/2 en bandstoten.

In hetzelfde jaar, in maart 2016, volgde de Nederlandse Titel in de vijfkamp, de Grand Dutch.

Naast deze seniorentitels zijn onder begeleiding van deze coaches meerdere Nationale Titels bij de jeugd behaald, en ook nog drie Europese Titels: 1x Europees Kampioen u17 (2013) en 2x Europees Kampioen u21 (2015 & 2017).

Vanaf seizoen 2019-2020 is mijn focus verplaatst van de klassieke spelen naar het driebanden. Ook hierin wordt ik vanaf het begin begeleid door een toptrainer: bondcoach Raimond Burgman. In dit seizoen werd ik ook Nederlands Kampioen Junioren. Daarnaast maak ik sindsdien deel uit van een Eredivisieploeg in Nederland (STZ Zundert) en België (De Witte Molen).

De volgende stap werd gezet in seizoen 2021-2022. In dit seizoen werd ik Nederlands Kampioen Excellentieklasse, mocht deelnemen in het hoofdtoernooi van de WorldCup in Veghel en plaatste mij voor het échte Nederlands Kampioenschap Driebanden: de Masters. Daarnaast wil ik sinds 2022 meedoen aan alle mondiale WorldCups.