Biografie

Sam van Etten is een Nederlandse biljarter, die momenteel in alle disciplines actief is. Hij werd geboren op 10 juni 1996 in Alkmaar en is opgegroeid in het Noord-Hollandse dorp Schermerhorn. In 2014 heeft hij zijn VWO-diploma gehaald aan het CSG Jan Arentsz in Alkmaar, waarna hij begonnen is aan de Bachelor Studie Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, die in 2017 is afgerond. In 2020 rondde hij zijn Master Transport & Supply Chain Management af, ook aan de Vrije Universiteit. Daarna is hij part-time gaan werkern bij Adelbrecht Vastgoed Beheer in Amsterdam.

Toen Sam 1 jaar oud was kochten zijn ouders het café in Schermerhorn, café ’s Lands Welvaren, waar de carrière is begonnen. Op 7-jarige leeftijd ontstond de interesse voor het spel in dit café, waarna hij op 8-jarige leeftijd naar Biljartclub Prins Hendrik Biljarts in Zandwerven is gegaan om voor deze vereniging in competitieverband te gaan spelen.

Vanaf het begin genoot hij al begeleiding. In eerste instantie van Adrie Ursem, later van meerdere regionale trainers en uiteindelijk kwam hij in aanmerking voor bondstraining van de Belg Johan Claessen. “Onder begeleiding van Johan heb ik onwijs veel geleerd van het spel en heb ik een grote stap kunnen zetten richting de Ereklasse. Met name op mentaal – en speltechnisch gebied en heb ik in die tijd veel van hem mogen leren, waar ik hem erg dankbaar voor ben.” Na drie jaar van hem les te hebben gehad, werd een andere bondscoach aangesteld: Patrick Niessen, wederom een Belg. Onder zijn begeleiding heeft Sam op 17-jarige leeftijd de Ereklassestatus in het libre behaald. Eén jaar later werd de eerste Nationale Titel in de Ereklasse een feit. Sam werd op 18-jarige leeftijd Nederlands Kampioen Libre in Hattem. Niet veel later, op 19-jarige leeftijd, heeft Sam ook de Ereklassestatus behaald voor de andere klassieke spelsoorten: ankerkader 47/2, ankerkader 71/2 en bandstoten.

In hetzelfde jaar, in maart 2016, volgde de Nederlandse Titel in de vijfkamp, de Grand Dutch.

Naast deze seniorentitels zijn onder begeleiding van deze coaches meerdere Nationale Titels bij de jeugd behaald, en ook nog drie Europese Titels: 1x Europees Kampioen u17 (2013) en 2x Europees Kampioen u21 (2015 & 2017).

Vanaf seizoen 2019-2020 is zijn focus verplaatst van de klassieke spelen naar het driebanden. Onder begeleiding van bondscoach Raimond Burgman zal hij ook hierin zijn doelen najagen.