Verslag WorldCup Ankara 2022

Yes, het WorldCup circuit van 2022 gaat dan eindelijk van start. Na de keuze om alle WorldCups te gaan spelen in 2022, gaat dit nu werkelijkheid worden. De eerste is in de hoofdstad van Turkije: Ankara.

Zondag 20 februari. ’s Morgens om 10:00 uur vertrok ik naar Schiphol. De vlucht ging via Instanbul, maar door enige vertraging was het nog even rennen op het vliegveld in Istanbul, om de overstap naar Ankara te halen. Gelukkig redde ik het, maar het was ook voor mij even spannend of ook mijn bagage de overstap heeft gered. Uiteindelijk kwam ik lokale tijd (2 uur later dan in NL) 22:00 uur aan en kwam ook mijn bagage, inclusief keu, gewoon op de loopband terecht. Het weer in Ankara is hetzelfde als bij ons, dus rond de 10 graden en wat bewolking. Uiteindelijk een taxi gepakt, die als een gek door de stad racete, maar gelukkig kwam ik heelhuids bij Meyra Palace aan. Hier slapen de meeste spelers, dus ik ben benieuwd wie ik tegen ga komen en ga de eerste nacht in Ankara in.

Maandag 21 februari. ’s Morgens even ontbeten en een rondje gelopen in Ankara. Vreemde stad vind ik het. Hoge gebouwen, grauwe natuur ertussendoor, slechte infrastructuur en onwijs veel auto’s. Al met al best druk. ’s middags ben ik naar de biljartzaal gegaan. Mooie zaal, net nieuw gemaakt door de Turkse Biljartfederatie. Mandag was al de eerste dag van de WorldCup, dus meteen even ingeschreven en gekeken bij de wedstrijden die al bezig waren. Daarna even samen met Jerrey Jorissen en Jean van Erp naar een biljartzaal gegaan, om even te trainen. Daar bleken ook de kersverse Zweedse Europees Kampioenen te zijn, en heb ik een wedstrijd getraind tegen een Koreaanse speler, die ook meedoet aan de WorldCup. Sterke speler meteen, maar lekker om even te spelen voor het gevoel. Mooie dag en ik heb zin in om morgen te spelen!

Dinsdag 22 februari. Op tijd uit bed, want om 11:00 staat de 1e wedstrijd op het programma. Uit de vorige dag is de jonge Oosterijker Nikolaus Kogelbauer doorgekomen en die is mijn eerste tegenstander. Eerst nog even ontbijten, rondje lopen, Tai Chi oefeningen doen, en dan met de shuttlebus naar de arena. De start van de wedstrijd was voor mij. Ik speelde nog niet goed, maar Kogelbauer ook niet. Het middenstuk was echter voor hem. Ik voelde nog onvoldoende vertrouwen, maakte weinig punten en hij kwam er door een serie van doorheen en liep uit. Aan het einde maak ik nog een serie’tje van 5, maar die komt te laat: ik verlies 30-24 in 29 beurten. Geen goede wedstrijd en teleurgesteld, want nu is de kans op doorgaan wel erg minimaal. Enige wat ik kan doen is een superwedstrijd spelen tegen de Turkse vrouw Gülsen Degener en dan hopen… Om 14:00 startte de wedstrijd. In het begin wilde ik vrijuit proberen te biljarten en zoveel mogelijk scoren. Om te proberen er een topwedstrijd van te maken en niet zo gespannen aan tafel te staan als de eerste wedstrijd. Dit lukte niet erg, en wij gingen daarom gelijk op. Ik had een kleine voorsprong op de helft, maar wist uiteindelijk met een lekkere serie van 10 uit te maken, toch lekker! Hierdoor toch een goede wedstrijd gespeeld en winst met 30-18 in 21 beurten. Nu hopen… ’s Middags startte Degener goed, maar uiteindelijk hield Kogelbauer zijn hoofd koel en won hij zijn wedstrijd. Hij dus 1e in de poule, ik 2e en daarmee uitgeschakeld. Ontzettend balen.

Woensdag 23 februari. De teleurstelling is er nog steeds. Je komt om te spelen, en helaas heb ik maar twee wedstrijden gespeeld. Desalniettemin ben ik de eerste ervaring rijker, en daar is dit jaar met name voor bedoeld. Het reizen, nieuwe materiaal, spanning, randzaken die gebeuren, dat heb ik in ieder geval meegemaakt. En ik heb af kunnen sluiten met een goede serie van 10. Nu kijken hoe ik kan zorgen dat de start ook lekker gaat, dan kan ik met een goed gevoel richting de volgende WorldCup in Las Vegas, van 27 maart t/m 2 april.