Worldcup Las Vegas

Driebander Van Etten strandt in Las Vegas

Driebander Sam van Etten is in de voorronde van de World Cup in Las Vegas uitgeschakeld. De biljarter uit Schermerhorn won de eerste partij weliswaar overtuigend, maar moest in de tweede wedstrijd het hoofd buigen voor de Koreaan Bang.

De tweede plaats in poule C leek voldoende voor een plek in de volgende ronde, omdat de vier beste nummers twee ook doorgingen, maar Van Etten viel uiteindelijk net buiten de boot. Hij kwam twee caramboles tekort om in het toernooi te blijven.

De eerste partij in Las Vegas verliep voorspoedig voor de jonge Schermerhorner. Tegen de Amerikaan Ahn startte hij wat onwennig, ‘maar na een mooie bal maakte ik er zes en zeven. Daarna kon ik rustig uitspelen, want mijn tegenstander kon niet aanhaken,’ aldus Van Etten.

De tweede partij tegen de Koreaan Jeong Geuk Bang, die eerder ook had gewonnen van Ahn, ging het lang gelijk op. Na twintig beurten nam Van Etten zelfs een kleine voorsprong. ‘Maar in de slotfase ging ik wat fouten maken en ook was ik wat ongelukkig. Daardoor ging de winst en de poulezege naar Bang.’


GP Doetinchem

Sam van Etten geeft geen vervolg aan goede serie

Driebander Sam van Etten heeft geen vervolg gegeven aan de goede serie resultaten die hij behaalde in de twee voorgaande Grand Prix’. Tijdens de GP in Doetinchem verloor de biljarter uit Schermerhorn twee van zijn drie partijen, waardoor hij zich (net) niet plaatste bij de laatste zestien. ‘En dat is flink balen,’ aldus Van Etten.

Door zijn goede resultaten bij de Grand Prix’ van Capelle (halve finale) en Rosmalen (kwartfinale) was Van Etten al zeker van deelname aan het Nederlands kampioenschap (De Masters) dat eind deze maand in Berlicum wordt gehouden.

Van Etten begon het toernooi in Doetinchem tegen de uiteindelijke poulewinnaar Jack van Peer. ‘Mijn slechtste wedstrijd van het seizoen,’ constateerde de Noordhollander nadat hij de partij met 40-22 had verloren. Zijn moyenne van 0,733 sprak wat dat betreft boekdelen.

In zijn tweede partij tegen Bert van Manen herstelde Van Etten zich goed. ‘Met een aantal goede series in het begin van de partij nam ik snel een voorsprong en die is niet meer in gevaar gekomen.’ Omdat Dave Christiani, na winst op Van Manen, ook verloor van Van Peer, was de derde partij van de dag cruciaal.

De partij ging aanvankelijk gelijk op. ‘Ik maakte hele moeilijk ballen, maar helaas liet ik te veel maakbare liggen. Toen ik aan het einde een grote fout maakte kon Christiani de partij uitmaken met 40-38.’ Daardoor plaatst hij zich, samen met Van Peer, bij de beste zestien.


Masters Driebanden

Sam van Etten gaat strijdend ten onder

Tijdens het Nederlands kampioenschap driebanden is biljarter Sam van Etten in de kwartfinale strijdend ten onder gegaan. De Schermerhorner gaf routinier Barry van Beers goed partij, maar moest uiteindelijk met 4-2 (10-5, 8-10, 10-8, 8-10, 3-10 en 4-10) het onderspit delven.

Van tevoren was duidelijk dat de jonge Van Etten, met zijn 25 jaar was hij verreweg de jongste kwartfinalist, het moeilijk zou krijgen. Van Beers, die in zijn carrière al drie keer eerder in de halve finale van het NK had gestaan, had immers al zijn poulewedstrijden gewonnen en stak in goede vorm.

Toch was Van Etten ogenschijnlijk niet onder de indruk van zijn tegenstander. De eerste set won hij ruim en in de tweede set kwam hij na een snelle 8-3 achterstand goed terug naar 8-8. De ervaren Van Beers wist de set uiteindelijk toch in zijn voordeel te beslissen.

In de derde set nam de Rijsbergenaar een snelle 6-0 voorsprong, maar Van Etten knokte zich goed terug en won de set met 10-8. Ook in de vierde set was hij op weg naar de winst, maar bij de stand 8-9 miste hij een bal op een haar na, waarna Van Beers de set kon uitmaken.

Hierna was Van Beers, de nummer 59 van de wereld, een maatje te groot voor de Schermerhorner. Met 3-10 en 4-10 maakt Van Beers een einde aan het eerste optreden van Van Etten op een nationaal kampioenschap driebanden.


Worldcup Vietnam

Van Etten uitgeschakeld ondanks miraculeus optreden

‘Nu moet ik een wereldpartij spelen, maar ik ga ervoor,’ was de reactie van driebander Sam van Etten na zijn nipte nederlaag in de openingspartij tegen de Koreaan Jea In Jung. De Schermerhorner deed wat hij beloofde en won de tweede wedstrijd op miraculeuze wijze van de Vietnamees Van Ly Dao. Toch haalde hij de volgende ronde niet. Op basis van een beter moyenne gaat Dao door in de World Cup in Hoi Chi Minh Stad.

Na het laatste punt in zijn partij tegen Dao balde Van Etten zijn vuist. Even later sloeg hij met zijn hand vol ongeloof op zijn voorhoofd. Lange tijd leek hij kansloos tegen de nummer 609 van de rankinglist, maar door twee prachtige series van acht punten en een ijzersterk slot versloeg hij de Vietnamees uiteindelijk met 30-27. De klap van de uitschakeling kwam even later dan ook keihard aan.

Tussen de 500 en 900 viewers zaten voor het Youtube-kanaal op het puntje van hun stoel bij het optreden van Van Etten in het Nguyen Du Stadium. Ze zagen dat de Schermerhorner moeizaam van start ging tegen de Koreaan Jea In Jung, die zich via de voorronde voor de poule had geplaatst. Jung, die de eerste partij van Dao verloor, nam direct een grote voorsprong, maar nog voor de break had Van Etten de achterstand omgezet in een 15-13 voorsprong. ‘Hierna maakte ik helaas te veel fouten,’ aldus de Schermerhorner. ‘Jung nam het initiatief over. Omdat ook hij veel foutjes maakte kwam ik aan het einde van de partij, mede dankzij een serie van vijf, nog dichtbij, maar hij maakte de partij op 30-28 uit.’

Ook in de tweede partij tegen de Vietnamees Dao kwam Van Etten in het begin van de partij met 14-3 op grote achterstand. Via een serie van acht, gevolgd door een serie van drie, achterhaalde hij Dao, maar die sloeg met een serie van vier en een serie van zeven keihard terug. Met vijftien punten in de laatste drie beurten zorgde Van Etten voor een miraculeus slot van de partij. Daardoor eindigden de drie spelers uit poule A met twee matchpunten. Zijn fantastische moyenne van 3.000 in de partij tegen Dao bleek uiteindelijk niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Over twee partijen bleef Dao met 2.280 de Noordhollander, die 1.567 behaalde, uiteindelijk ruim voor.