Twee keer tegen Dick Jaspers en toch naar de kwartfinale in Sittard

Een plaats in de kwartfinale was mijn uitdagende doel tijdens de Grand Prix van Sittard. Daarom was ik uiteindelijk tevreden met mijn plek in de kwartfinale van het toernooi. Meer dan een plaats bij de beste acht zat er niet in, want ik stuitte tot tweemaal toe op de ongenaakbare Dick Jaspers, die het toernooi uiteindelijk met overmacht op zijn naam schreef.

Ik had in mijn carrière nog nooit tegen Jaspers gespeeld. Maar in de Biljartacademie in Sittard werd ik tijdens het hoofdtoernooi aan de beste driebander van de wereld gekoppeld. Je weet dat het een keer gaat gebeuren. Ik was niet extra nerveus en kon hem aardig bijbenen. Maar toen Jaspers een serie van veertien (!) caramboles maakte, moest ik me gewonnen geven.  Uiteindelijk verloor ik met 40-29 en eindigde met een serie van 9.

Omdat ik de eerste poulewedstrijd tegen Rudy Gerritsen goed had gewonnen (40-20) was de derde en laatste poulewedstrijd tegen Nick Zuijkerbuijk uit Breda cruciaal. Deze wedstrijd was ik zowaar wat zenuwachtig. Na een spannende partij won ik met 40-35 waardoor ik als tweede in de poule achter Jaspers eindigde. Daardoor schaarde ik me bij de laatste zestien.

In de knock-outronde trof ik in de achtste finale Nederlands kampioen Jean-Paul de Bruijn. Tweemaal eerder in mijn carrière verloor ik van hem, maar in Sittard speelde ik een goede wedstrijd en won ik met 40-35.

Daarom moest ik in de kwartfinale opnieuw tegen Jaspers. Evenals in de eerste partij nam hij een ruime voorsprong na twee series van zes en een serie van elf. Ik kon daar jammer genoeg weinig tegenoverstellen. Ik kreeg keer op keer onmogelijke ballen en in deze wedstrijd was het klasseverschil nog wel zichtbaar. Naast punten maken, is zijn verdediging ook ijzersterk. Daardoor zag ik geen kans om bij Jaspers aan te haken. Uiteindelijk won Dick in zestien beurten met 40-12.

Ondanks de ruime nederlaag in de kwartfinale ben ik tevreden met mijn toernooi. Dit was mijn doel en dat is gelukt. Hierdoor stijgen mijn kansen op deelname aan het nationaal kampioenschap in 2023 ook. Al met al ben ik dus best tevreden, al had ik natuurlijk gehoopt in de tweede partij tegen Jaspers wat meer weerstand te kunnen bieden. Maar dat is motivatie voor de toekomst!